Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 16.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Rolige værforhold er gunstig for stabilisering av fokksnøen fra mandag. Vær obs i bratte solvendte sider om solen får varmet snødekket.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold gjør at skredfaren er gradvis avtagende. Vær obs på at perioder med sol kan svekke bindinger i fokksnøflak midlertidig, samt gi løssnøskred i bratte, solvendte fjellsider. Fokksnøflak etter uværet mandag har fått tid til å stabilisere seg de fleste steder, og vil være generelt vanskelig å påvirke. I enkelte heng i høyden, hvor det er noe kjøligere temperaturer, kan skredproblemet fortsatt finnes. Det er ikke ventet nok vind og nedbør til at nysnø skal bli et utpreget skredproblem, men stedvis kan det finnes små nysnøflak i overflaten.

Det kan finnes vedvarende svake lag dypt i snødekket stedvis i regionen. Disse kan gi store skred om laget først går til brudd. Laget ligger dypt og er generelt vanskelig å påvirke.

Det er store skavler på fjelltoppene i år, vær derfor forsiktig om du ferdes ved fjelltopper, rygger og egger.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 15. april 2020

Tirsdag/onsdag kom det omkring 5 cm nysnø som har lagt seg i overflaten. Opptil tregrensa finnes det løs ubunden snø, men det har dannet seg skarelag der soler har tatt tak. Mandag var det kraftig vind fra nord som flyttet på snøen som kom forrige uke. VI fjellet har vinden har flyttet mye snø inn i leheng og avsatt fokksnø av varierende hardhet. Vindretningen har variert, men det er trolig sørvendte heng som fikk mest innblåst snø. På utsatte steder er det blåst av til tidligere mildværskare.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Dette går til brudd med bruddforplantning i tester. Det er knyttet usikkerhet rundt utbredelse, men i vestre deler er det funnet dypt i snødekket både ved Bardufoss og Setermoen.

Det har dannet seg store skavler i noen områder.

Fjellvær

Onsdag 15. april 2020

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 16. april 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS